perjantai 31. tammikuuta 2014

Hollannissa luovutaan verkkoliikenteen estosta piraattisivuille tehottomana ratkaisuna

Hollannissa Haagissa oikeus on määrännyt internet-verkkoliikenteen eston The Pirate Bay –sivustolle lopetettavaksi. Päätös astui voimaan välittömästi oikeudenkäynnin jälkeen 28.1.2014. Verkkoliikenteen esto, joka esti kaikkia hollantilaisia verkonkäyttäjiä menemästä suoraan The Pirate Bayn sivulle, oli voimassa vuodesta 2010.


nippu kaapeleita


lue lisää


torstai 30. tammikuuta 2014

Silmäniloa vanhoista paperikirjoista

Vanhoista paperikirjoista on vaikea luopua, vaikka luopumispäätöksen olisi tehnytkin. Antikvariaatit eivät tavallisia kirjoja enää ole vuosiin huolineet, eikä kirpputorilla menekki ole kummoista. Käsistään näppärät ihmiset voivat tehdä näistä paperinipuista kokonaan uusia esineitä omaksi ilokseen tai lahjaksi. Jodi Harvey-Brown on tehnyt erikoisia esineitä vanhoista kirjoista.


paperikirjasta taidetta


lue lisää


Oscar-palkinnot 2014: jatkaako American Hustle voittoputkeaan?

Oscar-palkintoehdokkaat on julkistettu, joten nyt on aika arvailla mikä ehdokkaista kerää eniten palkintopystejä. Academy Award (Oscarien jakotilaisuutta) –gaalaa pidetään yhtenä elokuvamaailman merkittävimmistä tilaisuuksista, ja tänä vuonna myös suomalaiset ovat kilvassa mukana.


American Hustle movie trailer


lue lisää


keskiviikko 29. tammikuuta 2014

Kirjabloggaajien valinta vuoden 2013 parhaaksi kirjaksi on Pauliina Rauhalan Taivaslaulu

Vuoden 2013 paras kotimainen kaunokirjallinen teos on suomalaisten kirjabloggaajien äänestyksellä Pauliina Rauhalan Taivaslaulu. Blogistanian Findlandia –palkinnoksi kutsutun kunnianosoituksen toiselle sijalle äänestettiin Kjell Westön Kangastus 38 ja kolmanneksi Riikka Pelon Jokapäiväinen leipämme.


Taivaslaulu, Pauliina Rauhala


Parhaan kaunokirjan valintaan osallistui 54 blogia. Kaiken kaikkiaan 61 kirjaa sai ääniä. 8 eniten ääniä saanutta kirjaa olivat:


lue lisää


maanantai 27. tammikuuta 2014

Kolmiulotteiset kannet kirjoihin 3D-kirjoittimella

Kirjan kannet ovat tärkeä elementti monessakin mielessä. Kansiaiheella houkutellaan lukijoita, tehdään haluttaessa taidetta ja myös viestitään kirjan sisällöstä. Kirjojen kansia suunnittelevat ammattilaiset saattavat saada työhönsä uuden ulottuvuuden mikäli 3D-kirjoitinten käyttö yleistyy. Chang-rae Leen kirjaan On Such a Full Sea kustantaja teetti jo kolmiulotteiset kannet.


Chang-rae Lee, On Such a Full Sea


lue lisää


lauantai 25. tammikuuta 2014

Getty Museum tarjoaa taidekirjoja ja taideteoksia sähköisinä kirjoina ja kuvina ilmaiseksi

Getty Museum on vuosien ajan digitoinut - siirtänyt tietokoneelle talteen - lukuisia museon kokoelmiin kuuluvia taideoteoksia ja kirjoja. Museo ei kuitenkaan ole kätkenyt niitä bittiavaruuden kaukaiseen nurkkaan, vaan tuonut ne kaikkien verkonkäyttäjien iloksi ilmaiseksi saataville.


Getty Museum


lue lisää


torstai 23. tammikuuta 2014

Verkkopiratismista käyttäjiä suoraan varoittava järjestelmä osoittautui hyödyttömäksi

Verkossa tapahtuvaa kaupallisten tuotteiden piratismia on muutamassa maassa yritetty ehkäistä laittomien kopioiden käyttäjiin kohdistetuilla yksilöidyillä varoituksilla. Ranskassa asiasta on pisin kokemus, sillä vuonna 2009 siellä otettiin käyttöön kolmeen varoitukseen perustuva järjestelmä, Hadopi-laki. Nyt ranskalaiset ja yhdysvaltalaiset tutkijat ovat mitanneet varoitusjärjestelmän vaikutukset. Kallis järjestelmä on osoittautunut hyödyttömäksi.


hacker


lue lisää


tiistai 21. tammikuuta 2014

Norjan kansalliskirjasto digitoi 250 000 ennen vuotta 2000 julkaistua kirjaa kansalaisille luettaviksi

Vanhojen kirjojen muuntaminen paperimuodosta sähköiseksi teokseksi, jota voi lukea tabletilla ja muilla tietotekniikan ihmeillä, on paljon resursseja ja aikaa vaativaa työtä. Norjan kansalliskirjasto Nasjonalbiblioteket on jo pitkällä projektissaan, jossa se aikoo siirtää 250 000 kappaletta ennen vuotta 2000 Norjassa julkaistua kirjaa palvelimilleen, ja tarjota kaikki kirjat norjalaisille ilmaiseksi luettavaksi.


Bokhyllan, Norja, valtion kustantamia e-kirjoja painetuista kirjoista


lue lisää


maanantai 20. tammikuuta 2014

Tabletit nousseet nopeasti suosituiksi e-kirjojen lukulaitteiksi

Yksi pitää paperikirjaa parhaana lukemisen käyttöliittymänä, toinen kokee paperia jäljittelevän mustavalkonäytöllisen lukulaitteen tuovan olennaista lukemista helpottavaa toiminnallisuutta lukukokemukseen, kolmas pitää värinäytöllisestä tabletista, ja moni lukee mieluiten puhelimen tai PC:n näytöltä. Yhdysvalloissa Pew Research Centerin kyselytutkimuksen mukaan tablet ohittanee vuonna 2014 mustavalkonäytöllisen lukulaitteen suosituimpana e-kirjojen lukuvälineenä.


Pew Research: tablets vs eraders


lue lisää


lauantai 18. tammikuuta 2014

Kirjoituskilpailu kaikille, joilla on jotain kerrottavaa metsästyksestä

Usein metsästäjän paras saalis on hyvä mieli metsässä vietetystä päivästä. Jollei muuta kotiin vietävää ole, niin taukopaikan nuotiolla metsästysporukan tarinaniskijöiltä on saattanut kuulla hurjia jahtitarinoita tai hyviä jäljitysneuvoja. Nyt kaikenlaisille metsästystarinoille ja asiajutuille on mahdollisuus löytää hieman suurempi yleisö kirjoituskilpailun kautta. Palkintona parhaalle kirjoitukselle on 3000 euroa.


Metsällä koiran kanssa


lue lisää


perjantai 17. tammikuuta 2014

Amazon saattaa avata Ruotsissa verkkokaupan ainakin kirjoille jo vuonna 2014

Ruotsissa on vuoden 2013 aikana kerrottu maailman suurimman verkkokaupan Amazonin käyvän kirjojen jakeluportaan ja kustantajien kanssa neuvotteluja ruotsalaisten kirjojen myynnistä. Uusien tietojen mukaan Amazonin ja Ruotsin kirja-alan välisissä neuvotteluissa ollaan nyt niin pitkällä, että rohkeimmat arviot uskovat Amazonin aloittavan toiminnan Ruotsissa jo vuoden 2014 keväällä.


Amazon varasto


lue lisää


torstai 16. tammikuuta 2014

Kirjailijat ovat tyytyväisiä kirjansa kanteen ja tuotteen laatuun, mutta tyytymättömiä moneen muuhun osatekijään

Kirjailijoille suunnattu lehti Writer's Digest ja konferenssijärjestäjä Digital Book World kysyivät yli 9000 kirjailijalta heidän tyytyväisyyttään kirjan tekemiseen ja niiden julkaisuun liittyviin asioihin. Arvatenkin pohjois-amerikkalaisista kirjailijoista koostuva vastaajaryhmä ei ollut kovin tyytyväinen muuhun kuin kirjojensa kansiin ja niiden korkeatasoiseen sisältöön.



lue lisää


keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Oletko koskaan löytänyt vanhoihin kirjoihin piilotettuja maalauksia?

Vanhojen kirjojen kannet ja tekstisivut voivat olla kauniisti koristeltuja, mutta kirjoihin on myös saatettu laittaa mukaan taidetta, jota jokainen lukija ei edes huomaa. Joissakin vanhoissa kirjoissa sivujen päätyihin on tehty maalauksia, jotka näkyvät vain kun kirja on kiinni ja koko sivunippua taivuttaa hieman.


vanha kirja, maalaus: The Meta Picture

The Meta Picture.


lue lisää


maanantai 13. tammikuuta 2014

Verkkokauppa Amazon avaa myyntipisteitä tableteille ja e-kirjojen lukulaitteille

Maailman surin verkkokauppa Amazon, joka perustettiin 20 vuotta sitten, on avannut Yhdysvalloissa tabletien ja lukulaitteiden myyntipisteitä. Myyntipisteet ovat itsepalveluautomaatteja, joista voi valita haluamansa laitteen ja lisätarvikkeet, ja maksaa ostoksen luottokortilla. Kindle Kiosk –nimellä kulkevia automaatteja on muutamalla lentokentällä ja ostoskeskuksessa.


Kindle Kiosk by Geekwire


lue lisää


lauantai 11. tammikuuta 2014

Tällaista videota ei moni pysty kuvaamaan

Unkarilainen Adam Magyar on tietokonenörtti, maailmanmatkaaja, itseoppinut valokuvaaja, mutta ennen kaikkea erikoinen taiteilija. Hän yhdistää teknologian mahdollisuudet uudella tavalla perinteiseen ilmaisuun: valokuvaan ja videoon. Tuloksena on jotain aivan hämmästyttävää kuvataidetta.


Adam Magyar, Stainless

Kuva Adam Magyarin Stainless-videolta .


lue lisää


perjantai 10. tammikuuta 2014

Kahden näytön Yotaphone-puhelin on myös e-kirjojen lukulaite

Kirjallisuuden ystävä, joka haluaa selvitä mahdollisimman vähällä tavaramäärällä, käyttää luultavasti lukulaitetta kirjojensa lukemiseen. Mikäli lukulaitekin tuntuu olevan liikaa, myös älypuhelimessa on mahdollista lukea kirjoja. Mikä parasta, nyt on tarjolla sellainen vimpain, jossa on sekä lukemiseen tarkoitettu E ink –erikoisnäyttö että puhelimissa normaalisti käytetty LCD-värinäyttö.


Yotaphone puhelin ja lukulaite


lue lisää


keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Jokainen voi vaikuttaa EU:n tekijänoikeuslainsäädännön valmisteluun juuri nyt

Jokainen meistä median kuluttajista ja sisältöjen tekijöistä joutuu jollakin tavalla tekijänoikeuksien kanssa tekemisiin. Suurta huomiota vuonna 2013 herättänyt Järkeä tekijänoikeuslakiin -aloite sai suuren joukon suomalaisia yrittämään kotimaan lakeihin muutoksia, mutta varsinkin verkkomediaa käyttäville myös muiden maiden lait ovat yhtä tärkeitä. Nyt jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa EU:n tekijänoikeuslakien valmisteluun.


chairman's powertool


lue lisää


tiistai 7. tammikuuta 2014

Samsungin 12 tuuman tablet tähtää kannettavan tietokoneen korvaajaksi

Tablet-laitteet ovat yllättävän tarkasti pysyneet tietyn kokoisina. Pienet tabletit ovat 7 tuuman ja suuret tyypillisesti 10 tuuman kokoisia. Joitakin poikkeuksia luonnollisesti on, mutta vähissä ne ovat. Applen jälkeen toiseksi suurin tabletien valmistaja Samsung on päättänyt tehdä hieman nykyistä standardia suuremman tabletin, jolla yhtiö tähtää työpaikoille ja koteihin korvaamaan kannettavia tietokoneita.


Samsung Galaxy TabPro 12


lue lisää


maanantai 6. tammikuuta 2014

Kirjakauppojen määrä vähenee, mutta kirjat löytävät uusia kauppapaikkoja

Kalifornian Fresnossa sijaitseva 7-Eleven kauppa on keksinyt hyödyllisen tavan vaikuttaa paikallisessa yhteisössä. Kauppias perusti kulmakunnan lapsille pienen kirjaston. Luettuaan kirjan ja kirjoitettuaan siitä raportin, lapset saavat palkinnoksi Slurpee-jääjuoman. Suomessa puolestaan videovuokraamo Filmtown on makeisten lisäksi ottanut valikoimaansa kirjoja.



lue lisää


perjantai 3. tammikuuta 2014

Musiikin ilmaisjakelu on vaikeuttanut uusien artistien uraa

Musiikkimarkkinoilla on tapahtunut kaksi merkittävää muutosta vuoden 2000 jälkeen, jolloin verkkopalvelu Napster aloitti uuden aikakauden musiikin luvattomassa jakamisessa. Tulanen yliopiston professori Glynn S. Lunney tutki miten musiikin luvaton verkkojakelu on vaikuttanut artistien uraan. Hän löysi sekä myönteisiä että kielteisiä ilmiöitä.


Professori Lunney, Tulanen yliopisto


Professori Lunneyn kaksi tärkeintä johtopäätöstä musiikin luvattoman jakamisen vaikutuksesta artistien uraan ovat:


lue lisää


keskiviikko 1. tammikuuta 2014

Mikä asia ihmetyttää maailmaa vuonna 2014?

Meillä oli omat omituiset ihmetyksen aiheemme Suomessa vuonna 2013, kuten kehnosti etenevät yhteiskunnan hallinnon uudistukset, isojen yritysten heikko menestys, pienten yritysten loistava menestys ja suomalaisten erittäin nopea siirtyminen tablet-laitteiden käyttäjiksi. Koko maailmaa kuohuttaneista asioista kenties yksityisyyden menetys verkossa askarruttaa monia vielä pitkään.


Bad for You, infographics

Infographics-kaavio kirjasta Bad for You.


lue lisää