keskiviikko 31. joulukuuta 2014

Apuvälineitä kirjojen lukemiseen vuosien takaa

Mitä apuvälineitä painetun kirjan lukemiseen tarvitaan? Riittävästi valoa, mahdollisesti siis lukulamppu ja lukijan silmien iästä riippuen myös lukulasit, mutta niillä pitäisi jo pärjätä. Satoja vuosia sitten lukemiseen kehitettiin kuitenkin mitä kummallisempia vimpaimia, joiden tarkoituksena oli helpottaa lukijan ilmeisen raskasta urakkaa.


lukuteline ja lukutuoli, Holloway Co

Ohiolaisen Holloway Co:n tuoli ja teline 1800-luvun lopulta.


lue lisää


maanantai 29. joulukuuta 2014

Vuoden 2014 kirjankansien parhaimmistoa

Moni kirja-alan ammattilainen on sitä mieltä, että ostotilanteessa kirja valitaan ensisijassa kirjailijan nimen, aiheen ja kirjan kannen perusteella. Kirjojen kansia luovat graafiset suunnittelijat ansaitsisivat varmasti enemmänkin huomiota töistään, ja nyt onkin sopiva hetki poimia vuoden 2014 parhaita kansikuvia esille.


parhaat kirjankannet 2014


lue lisää


tiistai 23. joulukuuta 2014

Vuoden 2014 parhaat satelliittikuvat

Meitä valvotaan. Vuoden 2014 aikana käynyt selväksi, että kaikkea sähköistä viestintäämme joku todennäköisesti valvoo. Jollei se ole tiedustelupalvelu, kuten NSA, se on Facebook tai muu ilmaispalvelu, joka myy tiedot elämäntavoistamme mainostajille. Vähemmälle huomiolle on jäänyt perinteinen kameravalvonta. Kadunkulmissa kamerat nauhoittavat tapahtumia, ja satelliitit kuvaavat yhä tarkemmin myös ihmisiä ja esineitä.


2014, Digital Globe


lue lisää


maanantai 22. joulukuuta 2014

Kirjanvaihtoa unkarilaiseen tapaan

Tavallisilla kirjoilla, joilla ei ole keräilyarvoa, ei tänä päivänä ole oikein muutakaan markkina-arvoa. Kirpputoripöydät ja antikvariaattien hyllyt notkuvat euron päätaloista ja mcleaneista, mutta kauppa käy nihkeästi. Ratkaisu kirjojen kierrätykseen voisi olla vaihtokauppa, jossa rahaa ei liiku lainkaan. Unkarissa tätä varten on rakennettu kirjakoppeja, jonne saa jättää vanhoja kirjoja ja poimia matkaan luettavaa.


Unkari, kirjanvaihto


lue lisää


perjantai 19. joulukuuta 2014

Miksi juuri Abba?

En ole viime vuosina tavannut ihmistä, jolla olisi ollut pahaa sanottavaa Abbasta. Oli kyse vaarista tai vauvasta, monelle se on suosikkiyhtye numero yksi. Tietylle ikäryhmälle Abba on nuoruuden soundtrack, audiomuodossa oleva tatuointi, erottamaton osa identiteettiä.


Abba, Janne Mäkelän kirjasta Pophistoria

Abba, kuten myös mm. Beatles ja Suomi-rock Wigwamista Cheekiin on analysoitu Janne Mäkelän kirjassa Pophistoria .


lue lisää


keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Saksalaiset e-kirjojen ystävät valitsivat vuoden 2014 parhaan lukulaitteen

Saksassa herättiin Amazonin maahantulon mukana sähköiseen kirjallisuuteen. Hyvä valikoima ja edulliset hinnat saivat kansan kiinnostumaan e-kirjoista. Niin paljon, että Saksan kirja-alan yhteenliittymä rahoitti oman lukulaitteen kehittämisen kansalaisille. Vaan oliko Saksan kirja-alan suunnittelema lukulaite asiakkaiden mielestä kuitenkaan se paras tuote?



lue lisää


tiistai 16. joulukuuta 2014

Sponsoroitu video: kuunteletko musiikkia kodin viihdejärjestelmästä, mobiililaitteesta, vai kummastakin?

Siitä lähtien kun Sony kehitti ensimmäisen kannettavan Walkman-soittimen, napit korvilla kulkevat kaupunkilaiset ovat olleet tavallinen näky kaduilla. Tänä päivänä älypuhelimet ja uudet palvelut, kuten Spotify ovat monen nappikorvan musiikin lähteenä. Kotiin tullessa sitten napsautetaan kodin viihdejärjestelmä päälle ja etsitään kuunneltavaa – vai voisiko älykkään puhelimen ja viihdejärjestelmän jotenkin kytkeä toisiinsa?


musiikin kuuntelua kuulokkeilla


lue lisää


sunnuntai 14. joulukuuta 2014

E-kirjojen omakustannepalvelut paremmuusjärjestyksessä

Maailmalla e-kirjojen suuren menestyksen myötä omakustanteiden julkaisemisesta on tullut yleistä. Voi myös ajatella toisin päin: joidenkin omakustanteiden valtava menestys on laajentanut e-kirjoja lukevaa yleisöä. Omakustanteet eivät sähköisinä kirjoinakaan aivan itsestään kauppoihin ilmesty, vaan jonkun on tehtävä käsikirjoituksesta e-kirja ja laitettava se kauppaan myytäväksi.


Smashwords screen shot


Suomessa omakustannettuja teoksia voi julkaista e-kirjoina kahden kaupan kautta:


lue lisää


perjantai 12. joulukuuta 2014

Google Play –verkkokaupan asiakkaat lukivat New York Timesia ja selviytymistarinoita

Google Play on puhelimissa ja tableteissa toimiva kauppa, josta voi ladata musiikkia, sovelluksia, e-kirjoja, elokuvia ja lehtiä. Kaupan kirjaosasto avautui suomenkielisille kirjoille vasta vuoden 2014 aikana, mutta suurilla kielialueilla luettavaa on ollut saatavilla pidempään. Google kokosi vuoden 2014 eniten myydyt kirjat, musiikin, elokuvat ja lehdet yhteen. Tässä myyntitilastot.


Google Play Books tilasto 2014


Google Play –kaupan asiakkaat ostivat eniten näitä kirjoja:


lue lisää


keskiviikko 10. joulukuuta 2014

YouTube-videotähdet hakevat lisäyleisöä kirjojen ystävistä

Joistakin YouTube-videopäiväkirjoja pitävistä nuorista on tullut todellisia uuden ajan tähtiä. Ruotsalainen videopelejä selostava Pwediepie on kenties se suurin tähti, mutta eniten huomiota viime aikoina on saanut brittiläinen Zoella, joka nyt hakee uutta yleisöä kirjoja lukevien nuorten keskuudesta.


Zoella, YouTube video

Kuva Zoellan videolta.


lue lisää


maanantai 8. joulukuuta 2014

Kirjakauppa Kobo vahvistaa, että menestyskirjoja ei tavata lukea loppuun asti

Kanadasta lähtöisin oleva e-kirjakauppa ja lukulaitevalmistaja Kobo on laajentunut ympäri maailman 12 eri markkinalle. Kirjakaupan 4,2 miljoonan e-kirjan valikoimassa on myös suomenkielisiä teoksia. Joka tapauksessa, laaja asiakaskunta ja laaja valikoima mahdollistavat mielenkiintoisen tilastoinnin, kuten loppuun asti luettujen ja kesken jääneiden kirjojen selvittämisen.


Kobo e-kirjakauppa


lue lisää


lauantai 6. joulukuuta 2014

Median kolmas aalto pyyhkäisee fyysisen median unohduksiin

Yhdysvaltalainen liikkeenjohdon konsultointiyhtiö Bain & Company teki laajan maailmanlaajuisen haastattelusarjan, jonka pohjalta konsultit odottavat median kolmannen aallon käytännössä pyyhkäisevän perinteisen analogisen median syrjään. Eikä siinä kaikki. Tämän he arvioivat tapahtuvan nopeammin kuin yleisesti ajatellaan.


Bain & Company, Generation Hashtag


Bain & Company jakaa median kehityksen kolmeen aaltoon:


lue lisää


keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Kovaan käyttöön tarkoitettu suurikokoinen e-kirjojen lukulaite Pocketbookilta

Tyypillinen e-kirjojen lukulaite on kuuden tuuman mustavalkonäytöllä varustettu, suunnilleen pokkarin kokoinen, mutta sitä ohuempi ja kevyempi laite. Harva laitteista on veden- tai iskunkestävä. Pocketbook on suunnitellut kovaan käyttöön, myös ulkona käytettäväksi lukulaitteen, jossa on peräti 13,3 tuuman näyttö.


Pocketbook CAD Reader Flex, e-kirjojen lukulaite


lue lisää


maanantai 1. joulukuuta 2014

E-kirjojen osuuden maailman kirjamarkkinoista arvioidaan olleen 13,5% vuonna 2013

Talouslehti Forbes on arvioinut kirjallisuuden maailmanlaajuisen markkinoiden olleen 62,3 miljardia dollaria vuonna 2013. Tästä e-kirjojen osuus oli jo 13,5%, eli 8,4 miljardia dollaria. Suuret englanninkieliset maat vetävät edelleen e-kirjan kehitystä, sillä Euroopassa e-kirjan osuus on vielä 4,5% kaikista kirjoista.


e-kirjojen markkinaosuus koko maailma, Forbes & Statista


lue lisää


perjantai 28. marraskuuta 2014

Joulun 2014 parhaat pelit taulutietokoneille

Jouluna on moni pukinkontti taas täynnä viihde-elektroniikkaa. Vuoden 2014 joulun suosituimpien lahjojen joukkoon saattaa hyvinkin nousta viime vuosien hittituotteet taulutietokoneet. Näppärät kädessä pidettävät kosketusnäytölliset tietokoneet ovat saavuttaneet myös suomalaispelaajien suosion. Seuraavassa vinkit parhaiden tablet-pelien valintaan.


tablet pelikoneena


lue lisää


keskiviikko 26. marraskuuta 2014

Lentoyhtiö JetBlue tarjoaa matkustajille e-kirjat ja viihdettä lentokoneen langattoman verkon kautta

Lähes kaikilla lentomatkustajilla on tänä päivänä omat viihdejärjestelmät mukanaan tableteissaan, puhelimissaan ja kannettavissa tietokoneissaan, eikä penkkeihin asennettuja viihdekeskuksia välttämättä tarvitsisi aina edes käyttää. Yhdysvaltalainen lentoyhtiö JetBlue rakentaakin lentokoneisiinsa langatonta Fly-Fi-viihdejärjestelmää, josta saa ladata e-kirjoja ja jonka kautta pääsee myös omalla laitteella internetiin.


Jetblue Fly-Fi, photo Jeff Cutler

Kuva:Jeff Cutler.


lue lisää


tiistai 25. marraskuuta 2014

Kirja Pophistoria vie lukijat matkalle viime vuosikymmenten tärkeimpiin musiikin kehitysaskeliin

Janne Mäkelä on viettänyt populaarimusiikin parissa pääosan opinnoistaan ja työurastaan. Hänellä riitti tietoa ja ennen kaikkea rohkeutta tarttua haasteeseen jäsentää lukijoille popmusiikin historia eurooppalaisesta ja suomalaisesta näkökulmasta. Janne Mäkelä kertoo seuraavassa taustoja Pophistoria-kirjan syntyyn ja miksi yhden virkkeen tekemiseen kului 15 vuotta.


Janne Mäkelä, kuva Jouni Eerola

Janne Mäkelä. Kuva: Jouni Eerola.


lue lisää


sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Maailman viidenneksi suurin kirjakustantaja käynnisti palvelun omakustannekirjailijoille

Omakustannekirjat ovat varsinkin englanninkielisessä maailmassa nousseet varsin suureen suosioon sähköisen julkaisemisen myötä. Verkkopalvelut auttavat e-kirjan julkaisijaa ilmaiseksi tai pientä korvausta vastaan saamaan käsikirjoituksesta valmiin tuotteen kauppoihin. Nyt omakustannekirjailijoista on Espanjassa lähtenyt kilpailemaan suurkustantaja Penguin Random House.


Me gusta escribir, Penguin Random House


lue lisää


perjantai 21. marraskuuta 2014

Keskiajalla kirjoja kuvitettiin myös teksteillä

Sana eivät ole pelkästään lukemista varten. Tämä huomattiin viimeistään keskiajalla, jolloin kirjoja koristeltiin kirjaimilla ja teksteillä. Koristelun lisäksi teksteillä saatettiin piirtää kuvia, joita hollantilainen professori on innostunut tutkimaan.


Cicero, jänis, tähtimuodostelma

Kuva Ciceron Aratea-kirjasta 800-luvulta. Tähtimuodostelma, joka kuvattiin eläinhahmolla.


lue lisää


keskiviikko 19. marraskuuta 2014

Vuoden 2014 Tieto-Finlandia-palkinto Mirkka Lappalaiselle kirjasta Pohjolan leijona

Vuoden 2014 parhaan tietokirjan Tieto-Finlandia-palkinnon on saanut Mirkka Lappalainen kirjastaan Pohjolan leijona Kustaa II Aadolf ja Suomi 1611-1632. Vuosittain valittavan palkintokirjan kirjoittaja saa 30 000 euroa. Tämän vuoden voittajan valitsi dosentti Heikki Hellman palkintoraadin arvioiman kuuden teoksen joukosta.


Pohjolan leijona, Mirkka Lappalainen


Palkinnon saajan valinneen Heikki Hellmanin perustelut:


lue lisää


maanantai 17. marraskuuta 2014

Kiinnostavatko toisten ihmisten tekemät merkinnät kirjoihin? Nyt niihin voi kurkistaa verkossa

Moni lukee kirjaa kynä kädessään valmiina alleviivaamaan ja tekemään huomautuksia sivuille. Tietokirjoihin kenties tehdään enemmän merkintöjä kuin romaaneihin, mutta The Pages Projects –palvelusta löytyvistä vanhojen kirjojen sivuista voi päätellä, että myös kaunokirjallisuutta luetaan kynän kanssa ja ajatuksia kirjataan suoraan sivuille.


The Pages PRoject


lue lisää


perjantai 14. marraskuuta 2014

Action!-kirja nyt myös mobiililaitteille: toimintakohtausten kuvausvinkit mukaan sinne missä tapahtuu

Kirja Action! Stuntkohtausten suunnittelu ja kuvaus julkaistiin keväällä 2014 Apple iPad -tabletille. Yleisön pyynnöstä kirjasta on nyt tehty versio, joka toimii myös älypuhelimissa, kaikissa tableteissa, lukulaitteissa ja tietokoneissa. Sisältö kirjan eri versioissa on sama, mutta ulkoasu on erilainen.


 Action!-kirja puhelimessa

Kuvat Android-puhelimen näytöltä.


Kirjan voi ladata esimerkiksi näistä kaupoista:


lue lisää


keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Amazon avasi Hollantiin e-kirjojen ja lukulaitteiden verkkokaupan

Verkkokauppa Amazon on rauhalliseen tahtiin, mutta määrätietoisesti laajentanut toimintaansa uusiin maihin koko 2000-luvun. Paikallisen verkkokaupan avaaminen tarkoittaa tyypillisesti vähintään alueen kielellä toimivaa kauppaa ja kielellä julkaistujen kirjojen myyntiä. Näin Amazon lähtee Hollannissakin liikkeelle, mutta ilman painettuja kirjoja. Jättiyhtiö luottaa e-kirjojen ja lukulaitteiden vetovoimaan.


Amazon Netherlands, Kindle Store


lue lisää


maanantai 10. marraskuuta 2014

10 maailman kalleinta kirjaa

Leonardo da Vinciä pidetään monen alan nerona, mutta kirjailijana häntä ei kuitenkaan arvosteta aivan Shakespearen veroisena mestarina. Siitä huolimatta da Vincin muistikirja on tällä hetkellä maailman kallein kirja, kun Shakespeare yltää vasta kymmenennelle sijalle.


Codex Leicester, Leonardo da Vinci


Forbes kokosi 10 kalleimman kirjan listan.


lue lisää


perjantai 7. marraskuuta 2014

Ennuste: e-kirjat vievät voiton paperikirjoista vuonna 2018

Mikään ei ole niin helppoa kuin tulevaisuuden ennustaminen – varsinkaan konsulteille. Pwc, maailmanlaajuinen lähes 200 000 työntekijää työllistävä konsulttiyhtiö, on laatinut kirjamarkkinoiden kehityksestä ennusteen vuoteen 2018 asti. Sen mukaan vuonna 2018 e-kirjat kaappaavat suuremman osan kirjamarkkinoilla liikkuvasta rahasta kuin painetut kirjat Yhdysvalloissa ja Britanniassa. Muualla kehitys on hitaampaa.


Pwc: e-kirjat paperikirjat 2018, Statista


lue lisää


torstai 6. marraskuuta 2014

Ilmaiset e-kirjat Moskovan metron matkustajille

Moskovan metro on käynnistänyt kokeilun, jonka aikana matkustajat saavat ladata metroasemilla e-kirjoja älypuhelimiinsa ja tableteihinsa ilmaiseksi. Helppokäyttöisyyttä tavoitteleva järjestelmä on toteutettu julisteilla, joissa on QR koodi. Älypuhelinten ja tabletien kamerat pystyvät lukemaan tämän koodin, joka avaa saatavilla olevien kirjojen valikoiman matkustajalle.


Moskova, metro

Kuva Andos_pics.


lue lisää


tiistai 4. marraskuuta 2014

Tuotesijoittelua kokeillaan e-kirjassa

Kirja on kummallinen media, sillä se on välttynyt mainoksilta – ainakin tähän asti. Nyt Yhdysvalloissa on esitelty suurella rahalla tuotettu kirja "Find Me I'm Yours", johon liittyy 33 itsenäistä vain kirjaa varten rakennettua verkkosivustoa, videofilmejä ja muuta aineistoa. Kirjan tarinassa puolestaan kulkee luontevasti mukana tuotemerkkejä, jotka ovat maksaneet mukaan pääsystä.


find me i'm yours


lue lisää


sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Kansainväliset kirjakustantajat uskovat valoisaan tulevaisuuteen

Kirja-alalla, kuten muullakin media-alalla käynnissä oleva digitaaliseen mediaan siirtyminen vaikuttaa kaikkeen tekemiseen. Yhdelle se on uhka, toiselle mahdollisuus. Tanskalainen yhtiö Schilling päätti kysyä suoraan kirjakustantajilta miten he näkevät alan tulevaisuuden. Vastauksena oli varsin valoisa näkymä kirjakustannuksen tulevaisuuteen.


kirjahylly käytävä, Kansalliskirjasto


lue lisää


keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Miksi tabletin tai älypuhelimen ohjelmistoversio on tärkeä asia

Valtaosa maailman ja Suomen tablet-laitteista ja älypuhelimista on joko Applen tuotteita tai laitteita, jotka toimivat Googlen kehittämällä Android-ohjelmistolla. Apple päivitti juuri mobiililaitteiden iOS-ohjelmiston ja Google julkaisi juuri uuden Android-ohjelmiston. Monia uusia kivoja ominaisuuksia saatiin, mutta oikeasti tärkeää on tietää toimiiko oma laite uusien ohjelmistoversioiden kanssa.


Apple iOS 8, iPhone 6


lue lisää


tiistai 28. lokakuuta 2014

Ranskassa luetaan e-kirjoja tabletilla ja ollaan tyytyväisiä teosten nopeaan saatavuuteen

Ranskassa kirjallisuus on ehkä vielä korkeammassa arvossa kuin Suomessa , eikä Patrick Modianon äskettäin saama Nobelin kirjallisuuspalkinto arvostusta ole vähentänyt. Sähköinen kirjallisuus on kuitenkin Ranskassa lähtenyt parin viime vuoden aikana vilkkaaseen kasvuun. Tuore tutkimus kertoo 11% ranskalaisista lukevan e-kirjoja.


Hadopi, Ranska: lukulaitteet


lue lisää


maanantai 27. lokakuuta 2014

San Antonion lentokentältä e-kirjat lainaksi kaikille matkaajille

E-kirjoja on kätevä kuljettaa mukana puhelimessa, tabletissa tai muussa lukulaitteessa isoakin valikoimaa, mutta joskus havahtuu vasta matkalla luettavan olevan vähissä. San Antonion lentokentällä Yhdysvalloissa voi nyt automaatista lainata paikallisen kirjaston valikoimista e-kirjan, vaikka ei olisi kaupungin kirjastokorttia.


San Antonio, lentokentän e-kirja-automaatti


lue lisää


perjantai 24. lokakuuta 2014

Vaikeuksia keskittyä kirjoittamiseen? Nykyaikaisella Hemingwrite-kirjoituskoneella voi vain kirjoittaa

Jokainen luovaa kirjallista työtä tekevä tuskailee joskus päivän tekstin työstämisen aloittamisen vaikeuden kanssa. Silloin tietokoneelta löytyy yllättävän mielenkiintoisia paikkoja, joita on pakko tutkia, jotta välttää varsinaisen työn. Niille, joille tämä on vakava ongelma, voivat pian saada uuden työkalun avukseen, mikäli nykyaikaan sovitettu kirjoituskone Hemingwrite tulee myyntiin.


Hemingwrite kirjoituskone


lue lisää


keskiviikko 22. lokakuuta 2014

Kilpailu alkakoon kotimaan kuukausmaksullisten kirjapalveluiden kesken

Maailmalla kuumeisen kehittelyn kohteena olevat kuukausimaksulliset kirjapalvelut alkavat kiinnostaa myös suomalaisia media-alan yrityksiä. Helsingin Sanomat on avannut toisena yrityksenä Suomeen kirjapalvelun, josta voi lukea teoksia kuukausimaksua vastaan suppeasta valikoimasta niin monta kuin ehtii. Hesarin digiversion tilaajat saavat HS Kirjastosta yhden kirjan kuukaudessa ilmaiseksi.


HS Kirjasto


lue lisää


maanantai 20. lokakuuta 2014

Päälle puettava teknologia tulee muuttamaan elämäntapojamme

Päälle puettava teknologia on tällä hetkellä ehkä teknologia-alan kuumin trendi. Hyvän artikkelin puettavat teknologiat mukaan isoilla yrityksillä on näppinsä pelissä tässä tietotekniikan uudessa markkinaraossa. Aktiivisuutta mittaavat rannekkeet, Google Glass -älylasit ja Oculus Rift –virtuaalilasit vaativat merkittäviä investointeja, joita yritykset ovat myös valmiita tekemään.


Apple Watch

Apple Watch.


lue lisää


torstai 16. lokakuuta 2014

Kanadan kansallinen lukukampanja uskoo lukemisen edistävän terveyttä

Kuusi vuotta sitten Kanadassa joukko kirjastoalan ihmisiä, kirjailijoita, opettajia ja kustantajia aloitti liikkeen National Reading Campaign kansakunnan saattamiseksi lukijoiden maaksi. He ovat saaneet yrityksiä sponsoreiksi, ja liike on virallistettu voittoa tuottamattomaksi organisaatioksi. Esimerkkikampanjoita on ollut kaupungeissa, joista on tehty lukijoiden kaupunkeja. Nyt kampanja on tuottanut erikoisen infografiikan.


National Reading Campaign, Canada, infographic


lue lisää


keskiviikko 15. lokakuuta 2014

44% brittiläisistä älypuhelimen omistajista on lukenut laitteellaan e-kirjaa

Moni epäilee älypuhelimen soveltuvuutta e-kirjojen lukemiseen, mutta keväällä 2014 Britanniassa ja Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan se on jo arkipäivää. 44% brittiläisistä älypuhelinten omistajista oli käyttänyt vimpaintaan myös kirjojen lukemiseen, kun Yhdysvalloissa niin oli tehnyt 43% puhelimen omistajista.


Publishing Technology: Mobile Reading Research 2014 UK, USA


lue lisää


maanantai 13. lokakuuta 2014

Frankfurtin kirjamessut 2014 kirjailijan silmin: Suomi ja digitaalinen media hyvin esillä

Maailman suurimmilla kirjamessuilla Frankfurtissa esitellään ja markkinoidaan kirjailijoiden aikaansaannoksia: kirjoja, mutta messukävijöinä on alan muita ammattilaisia paljon kirjailijoita enemmän. Miltä vuoden 2014 messut näyttivät kirjailijan silmin Suomen ollessa tapahtuman teemamaa?


Frankfurt kirjamessut 2014

Nälkä lähtee Currywurstilla.


lue lisää


perjantai 10. lokakuuta 2014

Verkkokauppa Amazonin e-kirjakauppa laajenee Euroopassa

Maailman suurin verkkokauppa Amazon on jo vuosien ajan varsin maltilliseen tahtiin laajentanut toimintaansa perustamalla paikallisia kauppoja ja mahdollisesti logistiikkakeskuksia keskeisille markkinoille. Kirjat ja e-kirjat ovat tyypillisesti kärkituote Amazonin uusilla markkinoilla. Nyt Amazon luottaa pelkästään sähköisten kirjojen vetovoimaan laajentaessaan Hollannisssa, Saksassa ja Britanniassa.


Amazon logistiikkakeskus


lue lisää


keskiviikko 8. lokakuuta 2014

E-kirjojen lukuohjelma Adobe Digital Editions 4.0 kerää yksityiskohtaista tietoa käyttäjistä

Adobe Digital Editions 4.0 on Windows- ja Mac-tietokoneilla toimiva e-kirjojen lukusovellus. Ilmaisena ja monen suosittelemana ohjelmana se on suosittu väline lukea e-kirja esimerkiksi kannettavalla PC:llä. Sovelluksen versio 4.0 ilmestyi syyskuussa 2014. Nyt on paljastunut, että ohjelma kerää laajasti yksityiskohtaista tietoa käyttäjistään.


Adobe Digital Editions 4.0 screen shot


lue lisää


tiistai 7. lokakuuta 2014

Finnish literature in focus at Frankfurt Book Fair October 8-12, 2014

This is an event that people involved in Finnish literature scene can experience only once during their careers: Finland is the Guest of Honor at the world's largest books show in Frankfurt. Finnish literature export organization has prepared the event for years, ensuring authors and books get maximum exposure in Germany and across the world via media. Here are the expected highlights of Frankfurt 2014.


Frankfurt book fair 2014


lue lisää


maanantai 6. lokakuuta 2014

Tulevaisuuden kirjastovirkailija onkin robotti?

Tulevaisuuden kirjastosta puhutaan paljon, sillä sähköisten kirjojen ja lehtien yleistyminen tulee väkisinkin muuttamaan julkisten kirjastojen toimintatapaa ja palvelumuotoja. Ensimmäiset paperittomat kirjastot ovat jo avoinna Yhdysvalloissa, mutta kirjastovirkailijat opastavat niissäkin lukijoita ja tiedon tarvitsijoita. Voisiko tulevaisuuden kirjastovirkailijakin olla sähköinen olio? Robotti?


Robotti kirjastossa, Westport Connecticut


lue lisää


perjantai 3. lokakuuta 2014

Suomi teemamaana maailman suurimmilla kirjamessuilla Frankfurtissa 8-12.10.2014

Tämä on tapahtuma, jonka kirja-alan ihmiset voivat kokea vain kerran uransa aikana: Suomi on teemamaana (kunniavieraana - The Guest of Honor) maailman suurimmilla vuosittaisilla kirjamessuilla. Tämän vuoden messut järjestetään Frankfurtissa Saksassa 8-12.10.2014. Tapahtumaa on valmisteltu vuosia, ja Suomen kirjallisuus onkin esillä monessa paikassa ja monella tapaa. Katsotaan mitä Frankfurtin messuilla on odotettavissa.


Frankfurtin messualue, teemahalli


lue lisää


torstai 2. lokakuuta 2014

Näistä opaskirjoista vinkit vedonlyöntiin

Vedonlyönti ja sen luonne on muuttunut paljon viime vuosina, varsinkin vedonlyönnin tultua mahdolliseksi internetin veikkauspalveluiden kautta. Vedonlyönti on monille mukava harrastus, ja toisille se on elämäntyyli. Aiheesta on kirjoitettu lukemattomia kirjoja, mutta suomeksi niitä löytyy valitettavan vähän.


kirjavinkit


lue lisää


keskiviikko 1. lokakuuta 2014

E-kirjan osuus Yhdysvaltojen kirjamarkkinasta vaihtelee neljänneksen ja kolmanneksen välillä

Markkinatutkimusyhtiö Nielsen on ynnännyt Yhdysvaltojen kirjamyynnin tilastoja yhteen vuoden 2014 ensimmäiseltä puoliskolta. Pehmeäkantinen kirja on säilyttänyt valta-asemansa, kovakantisen ja e-kirjan myynti on jotakuinkin samaa tasoa: kummallakin on noin neljänneksen markkinaosuus.


kirjamyynti formaatin mukaan USA:ssa 1h2014


42% Yhdysvalloissa tammi-kesäkuussa 2014 myydyistä kirjoista oli pehmeäkantisia. Kovakantisia oli 25% ja e-kirjoja 23%.


lue lisää


tiistai 30. syyskuuta 2014

Kulttuurialan työpaikat vähenemässä, vain tapahtumat työllistävät entistä enemmän

Tilastokeskus on päivittänyt vuoden 2013 loppuun asti ulottuvat työvoimatilastot, joista ilmenee myös kulttuuritoimialan työllisyystilanne. Trendi on laskeva, toimialan työpaikat ovat vähenemässä. Ainoastaan erilaisten tapahtumien, esitysten, konserttien, näytelmien ja muiden vastaavien järjestämiseen ja esittämiseen liittyvät työpaikat ovat kasvussa.


Tilastokeskus: kulttuurialan työllisyys 2010-2013

Tilastokeskus: Työllinen työvoima kulttuuritoimialoilla 2010–2013.


lue lisää


perjantai 26. syyskuuta 2014

Göteborgin kirjamessut vetävät lukijoita ja kirjailijoita

Göteborgin kirjamessut järjestetään vuonna 2014 jo 30. kerran. Vain kirjastoalan tapahtumasta messut on kasvanut kirjallisuuden, kirjastojen ja oppilaitosten suurmessuksi. Jos vertailukohdaksi otetaan Helsingin kirjamessut, Göteborg on vähintään tuplasti suurempi ja monta kertaa vilkkaampi tapahtuma. Asiat, tuotteet ja puheenaiheet ovat kuitenkin samat kummassakin: kirjallisuus ja lukeminen.


Göteborg, kirjamessut 2014. Gothenburg book fair 2014


lue lisää


tiistai 23. syyskuuta 2014

Amazon Kindle Voyage säätää lukuvalon automaattisesti

Amazon Kindle –lukulaitteita näkee Suomessakin varsinkin kirjallisuuden suurkuluttajien käytössä. Vaikka Amazon siirtyi jo pari vuotta sitten värinäyttöjen aikaan Fire-tabletien myötä, ei yhtiö ole hellittänyt mustavalkonäytöllisten lukulaitteiden kehitystyötä. Kindle Voyage –lukulaitteessa on pari uutta innovaatiota: automaattisesti säätyvä lukuvalo ja fyysisen palautteen antava sivunkääntönappi.


Amazon Kindle Voyage, lukulaite


lue lisää


torstai 18. syyskuuta 2014

Amazonilta uudet tabletit niin lapsille, nuorille kuin aikuisillekin

Verkkokauppa Amazon on tarjonnut mustavalkoisten Kindle-lukulaitteiden lisäksi Fire –tableteja, joilla voi lukemisen lisäksi katsoa elokuvia, lukea sarjakuvia, pelata ja tehdä sitä mitä tableteilla muutenkin tehdään. Vuoden 2014 joulumyyntiä varten Amazon esitteli kolme uutta Fire -tabletia, joista yhtiö odottaa pikkulasten, nuorison ja aikuisten löytävät omat mallinsa.


Amazon Fire HD Kids Edition, tablet lapsille


lue lisää


keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Norsunluurannikolla kehitetty edistynyt tablet-laitteisiin perustuva oppimisjärjestelmä

Pelkkä tietoteknisten apuvälineiden tuominen oppilaitoksiin harvoin johtaa mihinkään hyödylliseen lopputulokseen, jollei kokonaisuutta ole mietitty kuntoon. Sähköiset oppimateriaalit pitää olla kunnossa, samoin kuin koko järjestelmän toimivuus oppikirjojen lataamisesta luokan hallintaan. Norsunluurannikolla Afrikassa on kehitetty sikäläisistä tarpeista lähtien tableteihin perustuva oppimisjärjestelmä.




BBC:n video .


lue lisää


maanantai 15. syyskuuta 2014

E-kirjojen lukuohjelma Adobe Digital Editions siirtyi multimedia-aikaan

Lehtien, kirjojen ja kuvien julkaisutyökaluja kehittävä yhtiö Adobe on saanut valmiiksi multimediaominaisuuksia sisältävän e-kirjojen lukuohjelman. Tietokoneilla paljon käytetty lukusovellus Adobe Digital Editions on edennyt versioon 4.0, jonka mukana on tullut äänen, liikkuvan kuvan ja aiempaa tyylikkäämmän taiton käsittely.


Adobe Digital Editions 4.0, EPUB3


lue lisää