maanantai 30. joulukuuta 2013

Maailman suosituimman kirjailijan tittelistä kisaavat Christie, Verne ja Shakespeare

YK:n alainen koulutusta, tiedettä ja kulttuuria edistävä järjestö Unesco ylläpitää mahtavaa tietokantaa maailmassa julkaisuista kirjoista. Index Translationum –tietokantaan on jo 80 vuoden ajan kerätty tiedot käännöskirjoista. Tietojen avulla saadaan myös tuntumaa siihen kuka voisi olla maailman suosituin kirjailija. Agatha Christie, Jules Verne ja William Shakespeare ovat kolme eniten käännettyä kirjailijaa maailmassa.


Unesco: eniten käännetyt kirjailijat


lue lisää


sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Tähtien sota –sankarin Han Solon ase myyty 200 000 dollarilla

Kun ensimmäinen Tähtien sota –elokuva ilmestyi vuonna 1977, se oli maailman ihmeellisin elokuva. Lasermiekkoja, avaruusaluksia ja avaruusolioita ihmeteltiin niin asiantuntijapiireissä kuin elokuvaan ihastuneiden katsojienkin parissa. Tietokoneilla ei siihen aikaan pystytty tekemään erikoistehosteita, vaan valtaosa esineistä ja olioista oli tehtävä oikeasti. Niin myös Tähtien sota –sankarin Han Solon käsiase, joka on äskettäin myyty huutokaupassa 200 000 dollarilla.

Tähtien sota, Han Solo, pistooli


lue lisää


perjantai 27. joulukuuta 2013

Tutkittua: maailman parhaat kirjastot ovat Kanadassa

Kansakunnat haluavat tietää mikä niistä on paras potkimaan palloa, laulamaan näyttävimmin tai pärjäämään parhaiten matematiikan kokeissa. Miksipä ei siis olisi yhtä tärkeä tietää missä maassa on paras julkinen kirjasto? Saksalaisen yliopiston tutkijat selvittivät asian tieteellisellä täsmällisyydellä, ja saivat Kanadan listaykköseksi.

Heinrich Heine yliopisto


lue lisää


E-kirjojen lainauspalvelu Luekirja.fi on kehittynyt lukijaystävälliseen suuntaan

Kuukausimaksulla e-kirjoja tarjoava Luekirja.fi on tehnyt lukijoiden kannalta hyödyllisiä parannuksia lainauspalveluunsa. Ajatuksenahan on tarjota kiinteää kuukausimaksua vastaan vapaavalintaisia e-kirjoja, jotka lukija lukee tabletilla, tietokoneella tai älypuhelimella. Vuonna 2011 aloittanut Luekirja.fi oli aluksi melkoisen rajoittunut palvelu, mutta kahdessa ja puolessa vuodessa on tapahtunut paljon kehitystä, ja lukijan kannalta hyvään suuntaan.


Luekirja.fi, e-kirjojen kuukausitilauspalvelu


lue lisää


lauantai 21. joulukuuta 2013

Napolin kirjaston johtaja ryösti oman kirjastonsa arvoteokset

Biblioteca Girolaminin kirjastossa – vai olisiko parempi sanoa arkistossa – Napolissa on valtava määrä kirjallisuuden aarteita. Osa miljoonien dollareiden arvoisista kirjoista on tosin edelleen omilla teillään, sillä kirjaston arvoteokset ryöstettiin äskettäin. Varas on saatu kiinni, ja hänen yhteistyöhalunsa ansiosta poliisi on päässyt monen arvokkaan kirjan jäljille. Varas on Girolaminin kirjaston johtaja.


Napoli Girolamini kirjasto


lue lisää


perjantai 20. joulukuuta 2013

Kirjoja metsässä

Olemme tottuneet ajattelemaan kirjoja esineinä kotona, kirjastossa tai kirjahyllyssä missä tahansa. Tietysti kirjat kulkevat mukanamme laukuissa ja repuissa, mutta moniko on ajatellut vievänsä kirjakokoelmansa metsään? Miksi ei, on moni kirjan ystävä pohtinut ja toteuttanut visionsa kirjoista metsässä. Kuvagalleriassa näkymiä niin ranskalaisesta kuin aasialaisestakin kirjametsästä.


kirjametsä, Actualitte


lue lisää


torstai 19. joulukuuta 2013

Kobon lukulaitteeet, tabletit ja e-kirjat saatavilla Suomessa

Kanadasta lähtöisin oleva e-kirjoja ja lukulaitteita markkinoiva yhtiö Kobo on vielä suhteellisen tuntematon Suomessa. Yhtiö on kuitenkin laajentanut parin viime vuoden aikana toimintaansa voimakkaasti varsinkin suuriin maihin. Kobo pyrkii Amazonin, Applen ja Googlen rinnalle yhdeksi maailmanlaajuiseksi e-kirjajärjestelmäksi, jonka ansiosta myös Suomeen on nyt saatavilla Kobon lukulaitteita ja e-kirjoja.


Kobo, lukuohjelma PC:llä


lue lisää


keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Stieg Larssonin kolmiosainen rikoskirjasarja saa neljännen osan

Neliosaisen trilogian saattoi ensimmäisenä kirjailijana julkaista Douglas Adams (Linnunradan käsikirja), mutta hyvää ideaa on lainannut moni muukin. Ruotsalainen journalisti ja kirjailija Stieg Larsson ehti ennen kuolemaansa kirjoittaa kolme osaa lehtimies Blomkvistin ja hänen erikoisen avustajansa Lisbeth Salanderin tutkimuksista. Nyt kirjasarjan alkuperäiset osat julkaissut kustantaja on ilmoittanut neljännen osan kirjoittajan olevan David Lagercrantz.


David Lagercrantz


lue lisää


sunnuntai 15. joulukuuta 2013

British Library vapautti miljoona valokuvaa yleiseen käyttöön

Vanhoissa kirjoissa on valtava määrä hienoja kuvia, piirroksia ja muuta visuaalista aineistoa. British Library on vanhojen kirjojen digitoimisprojektin sivutuotteena vapauttanut kirjoista miljoona kuvaa vapaaseen käyttöön. Britannian kansalliskirjasto laittoi kuvat kaikkien saataville internetiin Flickr-valokuvapalveluun.


British Library: miljoona valokuvaa Flickr-palvelussa


lue lisää


lauantai 14. joulukuuta 2013

Väitöskirja: piratismi ei vähennä elokuvien tallennemyyntiä

Emmi Martikainen on valmistellut Turun yliopistolle väitöskirjan, jossa tutkitaan elokuvien laittoman lataamisen vaikutusta tallennemyyntiin. Tähän asti tekijänoikeudet omistavat yhtiöt ovat oikeudenkäynneissä perustelleet suuret korvausvaatimuksensa laittomasta lataamisesta menetetyllä tulolla. Tämä argumentti, kuten myös vertaisverkkojen myyntiä pienentävä vaikutus on Martikaisen väitöskirjan mukaan urbaania legendaa.


Emmi Martikainen, väitöskirja


lue lisää


perjantai 13. joulukuuta 2013

Näin 80 vuotta sitten kirjasto muutti uuteen rakennukseen

Jokainen kirjojen ystävä, joka on muuttaessaan joutunut kantamaan kirjansa uuteen kotiin, ei tee samaa urakkaa mielellään uudelleen. Kirjat ovat painavia esineitä. Entä miten kirjastot hoitavat muuton, sillä niissähän kirjoja on kilometreittäin? Vuonna 1934 Columbian yliopiston kirjasto Yhdysvalloissa joutui muuttamaan, ja esteenä oli pitkät portaat rakennuksen edessä. He rakensivat liukumäen kirjoille.


Columbian yliopisto


Uuteen kirjastorakennukseen siirrettäviä kirjoja oli 35 kilometriä.


lue lisää


keskiviikko 11. joulukuuta 2013

Google Play –kaupasta saa nyt myös suomenkielisiä e-kirjoja

Internet-ajan suuryhtiö Google on jo vuosia ollut julkisuudessa valtavan painettujen kirjojen skannausprojektinsa vuoksi, jonka tavoitteena on – ei enempää eikä vähempää – kuin tallentaa kaikki aikoinaan ilmestyneet kirjat verkkoon. Googlella on myös toinen, suoraviivaisen kaupallinen kirjoihin liittyvä hanke: kauppa, josta voi ostaa e-kirjoja. Nyt tämä Google Play Kirjat -kauppa on saatu Suomeen ja mikä parasta, sieltä voi ladata suomenkielisiä kirjoja.


Google Play Store, Kirjat


lue lisää


tiistai 10. joulukuuta 2013

Kielipoliisi kepittää kehnon virkakielen uudessa kirjassa Kapulakielen kymmenen kärjessä

Viranomaisten käyttämällä kapulakielellä on pitkät ja arvokkaat perinteet, joita ei enää kuitenkaan ole mitään syytä vaalia. Virastoväen itsensä ja Kielipoliisin kaltaisten väsymättömien asiantuntijoiden ansiosta virkakieli kehittyy ymmärrettävämpään suuntaan, mutta parannettavaa kapulakielessä silti riittää. "Puistotoiminta on ulkotoimintaa" ja moni muu kielikukkanen korjaantuu uuden kirjan sivuilla.


Kapulakielen kymmenen kärjessä -kirjan sivuja


lue lisää


sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Avaruudesta katsottuna maapallolla on erikoisia kuvioita

Luonnonilmiöt, ihmisten aikaansaannokset ja katastrofien aiheuttamat muutokset maapallolla näkyvät ylhäältä kuvattuna usein dramaattisina muotoina. Yhtiö nimeltä DigitalGlobe on erikoistunut maapallon valokuvaukseen satelliiteista käsin. DigitalGloben tallentamia kuvia voi paitsi ihailla, myös äänestää omasta mielestään parasta valokuvaa maapallon ilmiöistä.


DigitalGlobe, satelliittikuva, Colorado-joki

DigitalGloben kuva Colorado-joesta.


lue lisää


perjantai 6. joulukuuta 2013

Kirja t-paitaan painettuna voi olla hankala lukea, mutta tyylikäs design se voi olla

Kirjan voi tunnetusti lukea paperilta tai joltakin elektroniselta laitteelta, mutta muitakin vaihtoehtoja on. Litographs-kauppa on nimittäin suunnitellut t-paitoja, kasseja ja julisteita, joiden pintaan on painettu kirjan sisältö. Siis koko kirjan, kuten Huckleberry Finnin sisältö. Luettavaksi niitä ei välttämättä ole tarkoitettu, vaan katseltavaksi.


Litographs, kirja t-paidassa


lue lisää


torstai 5. joulukuuta 2013

Tietoturva kuntoon ennen verkko-ostoksia: Miten varmistat olevasi oikealla sivustolla

Kun aloitat turvallista yhteyttä vaativan toiminnon internetissä, kuten verkkoselaimella sähköpostiin kirjautumisen tai teet tilauksen verkkokauppaan, sivuston palvelin lähettää selaimellesi SSL-varmenteen, joka varmistaa palvelimen identiteetin. Varmenne sisältää erilaisia tunnistetietoja, kuten verkkosivuston osoitteen. Tietojen oikeellisuuden on vahvistanut selaimesi luotettavana pitämä kolmannen osapuolen varmentaja (esim. Symantec).


SSL-varmenne verkkokaupassa


lue lisää


tiistai 3. joulukuuta 2013

Vuoden 2013 kirjallisuuden Finlandia-palkinto Riikka Pelon teokselle Jokapäiväinen elämämme

Kirjallisuuden Finlandia-palkinto vuonna 2013 on myönnetty Riikka Pelon kirjoittamalle Jokapäiväinen elämämme -teokselle. Teatterijohtaja Asko Sarkola valitsi voittajan 6 ehdokaskirjan joukosta. 30 000 euron suuruinen palkinto on tunnustus ansiokkaasta suomalaisesta romaanista


Riikka Pelo, JOkapäiväinen elämämme


lue lisää


sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Kirja on suomalaisten ykköstoive joululahjaksi

Se tiedetään, että pitkät kalsarit tai sukat eivät välttämättä ole niitä toivotuimpia joululahjoja, mutta mitkä sitten ovat niitä eniten haluttuja paketteja? Jostain syystä Matkahuolto halusi selvittää asian, ja kysyi sitä suomalaisilta. Suosituin lahjatoive oli kirja.


lukulaite e-kirjojen kirjahylly


lue lisää


lauantai 30. marraskuuta 2013

Esa-Pekka Salosen 10 vinkkiä kapellimestariksi pyrkiville

Kapellimestari, säveltäjä Esa-Pekka Salosella on kysytty orkesterinjohtaja maailman metropoleissa. Hän on ollut sitä jo 25 vuoden kapellimestariuransa ajan, joten tässä vaiheessa uraa voi jo neuvoa alalle pyrkiviä tulokkaita. Tässä Esa-Pekka Salosen 10 vinkkiä kapellimestariksi pyrkiville muusikoille.


Esa-Pekka Salonen


BBC kirjasi Salosen vinkit verkkosivuilleen. Tässä vinkkien pääkohdat.


1. Rakasta musiikkia


lue lisää


torstai 28. marraskuuta 2013

Testaamamme e-kirjojen lukulaitteet ja tabletit (sekä muutaman laitteen esittely)

Lukulaite kiinnostaa kirjojen ystävää sen mustavalkoisen erikoisnäytön ja helpon käytettävyyden vuoksi. Vai olisiko tablet kuitenkin järkevämpi, koska sillä voi myös hoitaa monta muuta asiaa kirjojen lukemisen lisäksi? Entä mikä monesta merkistä olisi sopivin?Lue tämä niin tiedät.



lue lisää


tiistai 26. marraskuuta 2013

Google vie kuvakierrokselle sisälle kirjastoihin

Google Street View on mainio lisäominaisuus saman yhtiön Maps-karttapalvelun käyttäjille. Maailman katuja kulkeneet kuvausautot ovat ottaneet miljoonia valokuvia, jotka on liitetty yhteen oikeaa katunäkymää näyttäviksi panomaarakuviksi. Googlen karttakuvaajat ovat päässeet myös sisätiloihin, kuten kirjastoihin. Sisällä voi kulkea hyllyltä toiselle kuvaikkunaa ohjaamalla, mutta kirjojen poimiminen hyllystä ei vielä onnistu.


Google Street View kirjastossa


lue lisää


sunnuntai 24. marraskuuta 2013

Verkkolehti Jano keskittyy runoihin

Suomi on saanut ensimmäisen runoihin erikoistuneen verkkolehtensä. Jano (janolehti.fi) aloitti marraskuun 21. 2013 teemalla Aika. Päätoimittajat Vilja-Tuulia Huotarinen ja Johanna Venho ovat itsekin runoilijoita.


Jano, runouden verkkolehti


lue lisää


perjantai 22. marraskuuta 2013

Monty Python kokontuu yhtä esitystä varten heinäkuussa 2014

Brittiläinen komediaryhmä Monty Python, joka teki legendaariset tv-sarjansa ja elokuvansa jo 1970- ja 1980-luvuilla, kokontuu yleisön edessä annettavaa esitystä varten heinäkuun 1. päivä 2014. Ainutkertainen show pidetään Lontoon O2-areenalla. Esityksestä on tarkoitus tuottaa videotallenne, jotta muutkin kuin saliin mahtuneet pääsevät nauttimaan tuoreesta Monty Pythonista.


Monty Python, lehdistötilaisuus


lue lisää


torstai 21. marraskuuta 2013

Tieto-Finlandia palkinto vuonna 2013 Ville Kivimäen kirjalle Murtuneet mielet

Vuosittain suomalaisille tietokirjoille jaettava Tieto-Finlandia palkinto on myönnetty Ville Kivimäen kirjalle Murtuneet mielet. Palkinto on Suomen kirjasäätiön tunnustus yleistajuiselle tietokirjalle, joka edistää lukijoiden kiinnostusta kerronnaltaan taidokkaaseen tietokirjallisuuteen. Palkinto on 30 000 euroa.


Murtuneet mielet, Ville Kivimäki


lue lisää


keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Heiteltävä pallokamera ottaa lentäessään panoraamakuvia

Valokuvia otetaan, jaetaan ja katsellaan tänä päivänä enemmän kuin koskaan. Digitaaliset kamerat ovat mukanamme puhelimissa, ja seuraavaksi myös rannekelloissa ja silmälaseissa. Mikään niistä ei kuitenkaan ratkaise ongelmallista kuvaustilannetta, kun kuva halutaan ottaa yläpuolelta ja vielä panoraamana. Saksalainen innovaatio on ratkaissut tämänkin kuvaustilanteen.


Panono-kameran prototyypillä otettu kuva


lue lisää


tiistai 19. marraskuuta 2013

Oxfordin englannin sanakirjan vuoden 2013 sana: selfie

Sanakirjoja julkaiseva Oxford Dictionaries on jälleen valinnut vuoden sanan. Vuoden 2013 merkittävin uusi yleiseen käyttöön levinnyt sana on Oxford Dictionariesin mukaan "selfie". Se on muunnos sanasta "self" (itse, esim. minä itse). Uudissana tarkoittaa nimenomaan valokuvaa, jonka kameran käyttäjä on ottanut itsestään.


Selfie with daughter and niece


lue lisää


sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Bestseller-kirjailijoiden parhaat vinkit aloitteleville kirjailijoille

Kirjoittamisen saloihin opastavia oppaita on saatavilla niin tuntemattomilta kuin maailmankuuluilta kirjailijoilta, mutta todelliset huiput osaavat tiivistää parhaat oppinsa muutamaan kohtaan.


Mekaaninen kirjoituskone


Tässä muutama poiminta BuzzFeed-julkaisun sivulle kerätystä 30 vinkistä:


James Patterson:


lue lisää


perjantai 15. marraskuuta 2013

Näin sama e-kirja mukautuu tabletin, lukulaitteen, puhelimen ja PC:n näytölle

Yleensä e-kirjat taitetaan siten, että ne automaattisesti mukautuvat erikokoisille näytöille. Tällä tavalla saman kirjan voi mukavasti lukea tabletilla, lukulaitteella, älypuhelimella tai PC:llä. Tämä tarkoittaa myös, että sivut ovat erikokoisia ja rivit eripituisia jokaisella näyttötyypillä. Katso videot miten kaikki toimii eri laitteilla.


A travel guidebook on Amazon Kindle Fire HD tablet


Kirja tabletilla:


lue lisää


torstai 14. marraskuuta 2013

Google tähtää kouluihin Google Play for Education -oppimisjärjestelmällä

Tablet-laitteet ovat tarjonneet sopivan laitealustan oppilaitosten tarpeeseen käyttää modernia tietotekniikkaa ja digitaalista media hyväksi normaaleilla oppitunneilla. On kuitenkin yksi asia hankkia oppilaille laitteet ja toivoa parasta, ja toinen asia hoitaa uusi oppiväline hallittuna järjestelmänä. Google tavoittelee tosissaan uutta markkinaa kouluista, ja on rakentanut sitä varten Play for Education –oppimisjärjestelmän.


Google Play for Education


lue lisää


keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Travel guidebooks are taking new shape as the world moves to ebooks

There used to be two kinds of guidebooks for tourists: books whose pages were filled with tiny text alone and books where photographs complemented text content. Ebooks have made it possible to embed sound, movies, links to external information sources and functionality in books. Let's take a look at a modern travel guidebook, and how it can benefit from multimedia.


Travel guide to Provence, France, Riviera, Nice


lue lisää


maanantai 11. marraskuuta 2013

Verkkokauppa Amazon saattaa aloittaa Ruotsissa jo vuonna 2014

Maailman suurin verkkokauppa, Yhdysvalloista maailmanvalloituksen aloittanut Amazon, on todennäköisesti aloittamassa toimintansa Ruotsissa vuonna 2014. Mikäli näin tapahtuu, olisi Ruotsi pienin markkina-alue mihin Amazon paikallista toimintaa on perustanut. Yhtiö tavoittelee verkkokaupan valtiaan asemaa valitsemillaan markkinoilla suoraviivaisen aggressiivisesti, joten Ruotsissa kirjakauppiaat ovat jo varuillaan.


Amazon logistiikkakeskus


lue lisää


perjantai 8. marraskuuta 2013

Kirjoista muotoiltuja veistoksia, jotka eivät näytä kirjoilta

Moni taiteilija joko rakastaa kirjoja niin intohimoisesti, että haluaa tehdä niistä taideteoksia tai nurkat ovat niin täynnä niteitä, että niistä olisi mukava päästä tyylikkäästi eroon. Niin tai näin, luova ihminen saa rakennettua kirjoista uskomattomia taideteoksia.


Matej Kren, Mentalfloss


Mentalfloss kokosi kirjaveistosten näyttelyn verkkosivuilleen. Tästä pääset katsomaan koko kirjaveistosnäyttelyn.


lue lisää


torstai 7. marraskuuta 2013

Aina auki oleva kirjastoautomaatti lainaa kirjat ja ottaa vastaan luetut teokset

Kirjastossa on aina kiva käydä, mutta aina kirjasto ei kuitenkaan ole auki. Avuksi heille, jotka haluavat käydä lainaamassa luettavaa kirjastosta keskellä yötä on Yhdysvalloissa kehitetty kirjastoautomaatti. Se on sekä sisä- että ulkotiloissa toimiva suurikokoinen laite, josta voi sekä lainata että siihen voi palauttaa kirjoja.


Envisionware, kirjastoautomaatti


lue lisää


tiistai 5. marraskuuta 2013

Amazon Kindle Fire on erilainen tablet, jonka käyttötarkoitus on syytä harkita tarkkaan

Tabletin käyttökokemusta ohjaa ennen kaikkea ohjelmisto, joka tarjoaa käyttäjälle kosketuspinnan tarjolla oleviin toimintoihin ja sisältöihin. Tämä ohjelmisto on käyttöliittymä. Valtaosa tabletien käyttäjistä valitsee Applen luoman iOS tai Googlen kehittämän Android –ohjelmiston välillä, sillä ne hallitsevat tablet-markkinoita. Tästä valtavirrasta poikkeaa Amazon Kindle Fire tablet. Onko erilainen parempi?


Amazon Kindle Fire HD tablet


lue lisää


maanantai 4. marraskuuta 2013

Tabletien myynti ohittamassa henkilökohtaisten tietokoneiden myynnin

Tablet-laitteet todellakin ovat tietotekniikan historian nopeimmin massamarkkinoille levinnyt tuote. Tabletit ovat muutamassa vuodessa tulleet niin suosituiksi, että vuonna 2014 niiden myynnin odotetaan saavuttavan henkilökohtaisten tietokoneiden myynnin.



lue lisää


sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Sylvester Stallonen maalaustaidetta Pietarin Venäläisen taiteen museossa

Elokuvia katsovan yleisön silmissä Sylvester Stallone visualisoituu usein joksikin hänen toimintaelokuviensa hahmoista. Elokuvatöiden ohessa Stallone on kuitenkin maalannut tauluja jo 1970-lähtien. Hänen omissa maalauksissaan Rocky-hahmo näyttää olevan paljon esillä, mutta paljon muutakin on nähtävissä Pietarin Venäläisen taiteen museon Stallone-taidenäyttelyssä.


Sylvester Stallone, Pietari venäläinen museo


lue lisää


perjantai 1. marraskuuta 2013

Onko e-kirjan ja painetun kirjan sisältävä tuotepaketti uusi tapa myydä kirjallisuutta?

Lähinnä Lontoon alueelle keskittynyt kirjakauppaketju Foyles kokeilee vuoden 2013 joulumyynnissä uudenlaista kirjapakettia. Maksamalla hieman enemmän kuin pelkästä painetusta kirjasta saa paketin, joka sisältää kovakantisen kirjan ja saman teoksen e-kirjana. Onko uusi tapa myydä kirjoja syntymässä, sillä Amazon aloitti äskettäin laajan kirjojen Matchbook-tuotepaketoinnin?


Foyles Bookshop, Soho


lue lisää


torstai 31. lokakuuta 2013

Kaupunginkirjasto, jossa on tarjolla vain sähköistä kirjallisuutta

Texasissa Bexarin piirikunnassa on avattu kokonaan digitaalinen kirjasto seudun asukkaille. Bibliotechiksi nimetty kirjasto lainaa e-kirjoja, äänikirjoja, lukulaitteita ja tableteja – ei lainkaan painettua kirjallisuutta. Kirjastossa on runsas valikoima tietokoneita paikan päällä käytettäväksi ja henkilökuntaa opastamassa sekä tietokoneiden että lukulaitteiden käyttöön.


Bexar Bibliotech, sähköinen kirjasto


lue lisää


tiistai 29. lokakuuta 2013

Yli neljännes suomalaisista ostaa verkkokaupoista kirjoja ja lehtiä

Vaikka Suomi on vielä sähköisen kirjallisuuden kehitysmaa, kansalaiset ostavat kuitenkin ahkerasti luettavaa verkkokaupoista. EU:n Eurostat-tilastointiyksikkö on kerännyt tuoretta tilastoa eurooppalaisten verkkoshoppailutavoista. Kun vuonna 2008 suomalaisista 24% osti verkosta kirjoja, lehtiä ja oppimateriaalia, vuonna 2012 luettavaa hankki verkosta 28% kansalaisista.



lue lisää


maanantai 28. lokakuuta 2013

Puolan Krakova on uusin Unescon kirjallisuuskaupunki

YK:n alainen järjestö Unesco on valinnut Puolassa sijaitsevan Krakovan uusimmaksi maailman kirjallisuuskaupungiksi (Unesco City of Literature). Aiemmin kirjallisuuskaupungin kunnian ovat saaneet Edinburgh, Melbourne, Iowa City, Dublin, Reykjavík ja Norwich. Unesco nimittää kirjallisuuskaupungin sen perusteella miten laajasti kirjallisuus ja siihen liittyvä toimeliaisuus vaikuttaa elämään kaupungissa.


Unesco kirjallisuuskaupunki Krakova


lue lisää


sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Vuoden 2013 Tietokirjapalkinnot historian, organisaatiofilosofian ja turvallisuuspolitiikan asiantuntijoille

Suomen tietokirjailijat ry jakoi 26.10. Helsingin kirjamessuilla vuoden 2013 Tietokirjapalkinnot. Palkinnon saivat Kari Kuula, Pirkko Leino-Kaukiainen, Leenamaija Otala, Hannu Salmi ja Pekka Visuri. Vuosittainen Tietokirjapalkinto on 8000 euroa kullekin kirjailijalle.


kirjamessut Frankfurt, yleiskuva


Suomen tietokirjailijat perusteli palkintovalintoja seuraavasti.


Kari Kuula


lue lisää


lauantai 26. lokakuuta 2013

E-kirjojen vesileimaus yleistyy Suomessa helppokäyttöisenä kopioinnin estokeinona

Koska sähköiset kirjat on tehty biteistä, teoksia voi kätevästi lähettää maailmanympärimatkalle käytännössä ilmaiseksi. Valtaosa kirjojen kirjoittajista haluaa luonnollisesti korvauksen työstään, joten e-kirjoille on kehitetty kopioinnin estäviä järjestelmiä. Tähän asti kopiosuojausta onkin käytetty ahkerasti, mutta syksyn 2013 aikana Suomessa ollaan siirtymässä vesileimausteknologiaan, joka on hienovarainen suojausjärjestelmä.


e-kirjan vesileima Elisa Kirja –kaupasta ostetussa kirjassa


lue lisää


torstai 24. lokakuuta 2013

Apple myy ilmaa: kevyt ja ohut iPad Air

Ilmestymisestään vuodesta 2010 lähtien Apple iPad on ollut suvereeni markkinajohtaja tablet-laitteissa. Tuotteella on niin suuri vaikutus maailman tietokonemarkkinoihin, että tabletit ovat syrjäyttämässä PC:n eniten ostettuna tietokoneena. iPadiin on reilun kolmen vuoden aikana tehty suuriakin parannuksia, vaikka alkuperäinen konsepti on ennallaan. Kevyt ja ohut iPad Air on jo viides uudistettu versio tuotteesta.


Apple iPad Air

Apple iPad Air.


lue lisää


keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Apple iPad Mini sai huipputarkan näytön

Apple iPad on siitä ihmeellinen elektroniikka- ja tietokonealan tuote, että lähes neljä vuotta ensimmäisen iPad-tabletin ilmestymisen jälkeen se on käytännössä edelleen sama tuote. Ulkonäkö, design ja pääasialliset toiminnot ovat säilyneet lähes alkuperäisinä. Teknistä kehitystä kuoren alla on kuitenkin tapahtunut paljonkin, kuten myös uusi pienikokoinen iPad Mini osoittaa.


Apple iPad mini 2, retina display

Apple iPad mini 2.


lue lisää


tiistai 22. lokakuuta 2013

Nokian medialaite: Lumia 2520 tablet

Vuosien jahkailun jälkeen Nokia on tuonut markkinoille tablet-laitteen. Runsaasti ominaisuuksia sisältävä Nokian tablet yrittää haastaa markkinoilla parhaiten menestyneet Apple iPadin, Amazon Kindle Firen ja Samsung Galaxy Tabin, joille on saatavilla valtava valikoima sovellusohjelmia ja mediasisältöjä. Windows RT 8.1 -ohjelmistolla toimiva Lumia 2520 on suunniteltu ennen kaikkea medialaitteeksi.


Nokia Lumia 2520 tablet, Storyteller sovellus


lue lisää


maanantai 21. lokakuuta 2013

Maailman komeimmat kirjastot

Kirjastoihin liittyy paljon muitakin arvoja kuin vain tiedon ja kulttuurin säilöminen ja jakaminen kirjojen muodossa. Kirjastot julkisina rakennuksina kertovat rakennusajan yhteiskunnan arvostuksista, varallisuudesta ja luovuudesta. Ei ihme, että maailman komeimmat kirjastot ovat tutustumisen arvoisia myös rakennuksina.


Kirjastot, The Telegraph

Koko kuvagalleria The Telegraphin sivuilla.


lue lisää


lauantai 19. lokakuuta 2013

Valitse keittokirjaan vain haluamasi reseptit ennen kuin ostat sen

Lehtiyhtiö Timen omistama My Recipes (minun reseptini) verkkojulkaisu on kehittänyt hienon tavan hyödyntää e-kirjojen uusia mahdollisuuksia. Asiakas voi valita vain haluamansa reseptit 70 000 valmiin vaihtoehdon joukosta. Kun valinta on tehty, My Recipes kokoaa resepteistä uuden keittokirjan, jonka asiakas lataa tabletiinsa.


ecookbook


lue lisää


perjantai 18. lokakuuta 2013

Ensivaikutelma lukulaitteeksi suunnitellusta puhelimesta

E-kirjojen lukulaitteisiin ja E ink –näytön soveltamiseen erikoistunut kiinalainen yhtiö Onyx on pitkään valmistellut kirjojen lukemiseen tarkoitettua älypuhelinta. Sain äskettäin hetkeksi käsiini mustavalkoisella E ink –näytöllä varustetun puhelimen, joka vaikutti varsin valmiilta tuotteelta.


Onyx ereader smartphone with E ink display


lue lisää


torstai 17. lokakuuta 2013

Australiassa robotti lennättää kirjan kaupasta kotiin

Mitähän Australiassa elelevät kengurut ja koalakarhut tykkäävät jos taivaalle ilmestyy pörisemään väsymättömiä herhiläisiä, jotka kantavat kirjoja mukanaan? Sydneyssä nimittäin kehitellään järjestelmää, jossa kirjakauppa toimittaa ostetun tai lainatun kirja asiakkaalle lentävän robotin avulla.


drone, kirjalähetti, Sydney


lue lisää